Gripsholms Slott från Suecia Antigua et hodierna

Aktuellt i Christina-Akademien, hösten 2022

Christina-Akademien ser nu efter ett längre sommaruppehåll fram emot en höst som utöver det traditionella födelsedagsfirandet den 8 december innehåller två fina programpunkter, som alla intresserade inbjudes att delta i.

Söndag 16 oktober – guidad visning i Christinas fotspår på Gripsholms slott

Tisdag 18 oktober – föreläsning via Zoom av Karin Tetteris, intendent vid Armémuseum, om “Konsten att svinga en fana”

Höstens program presenteras i detalj nedan.

Ni hälsas alla varmt välkomna till höstens program och sprid gärna information om evenemangen till vänner och bekanta!

Christina-Akademiens styrelse, genom

Camilla Kandare, ordförande

Utflykt till Gripsholms slott (16 oktober)

Söndag den 16 oktober besöker vi vackra Gripsholms slott i Mariefred. På slottet hänger flera välkända porträtt av drottning Christina och slottets historia har starkt präglats av Vasaätten. Vi inleder med en gemensam specialvisning med Christinatema som hålls av av en av slottets duktiga guider, varefter det finns tid för att vandra runt på slottet på egen hand.

Gripsholms Slott från Suecia Antigua et hodierna

Den guidade visningen tar cirka 45 minuter och startar 13.00. Slottets öppettider är 12.00-15.00.

Datum: söndag 16 oktober, klockan 13.00

Samlingsplats: Kassan/entrén till Gripsholms slott, klockan 12.45.

Pris: 200 kronor (medlem), 300 kronor (icke medlem, ingår medlemsskap i Christina-Akademien för 2022-23).

Anmälan sker genom att betala in avgiften till föreningens BG 5055-4260 (glöm inte ange namn!). Maila kvitto på inbetald avgift till adress: info@christina-akademien.se.
Sista anmälningsdag är den 12 oktober.

Resa till och från Gripsholm sker på egen hand, praktisk information mailas ut efter mottagen anmälan.

 

Karin Tetteris- “Konsten att svinga en fana – 1600-talets bortglömda instruktionsböcker” (18 november, via Zoom)

Välkommen att lyssna till en spännande föreläsning av intendent vid Armémuseum Karin Tetteris, via Zoom!

Militära fanor dyker upp lite varstans i 1600-talets konst. De ingår i dekorativa trofégrupper, i bataljmålningar och i de nederländska grupporträtten av stadsmiliser. Bevarade fanor är också vanliga i museisamlingar i hela Europa. Oftast tänker man inte på dem annat än som symboler för en militär identitet. Men hur användes de egentligen? Hur skapades de symboliska betydelser som gjorde att soldater var villiga att dö för att försvara dem och att de ansågs som prestigefyllda krigsbyten?

En del av svaret kan sökas i de illustrerade instruktionsböcker som publicerades under 1600-talet. Där framgår hur en skicklig fänrik förväntades kunna hantera sin fana såväl i ceremoniella sammanhang som i strid. Instruktionsböckerna utgör en del av det källmaterial som jag bearbetar för min kommande doktorsavhandling om användningen av militära fanor i tidigmodern tid. Jag analyserar dem ur ett performativitetsperspektiv och fokuserar samspelet mellan fanorna som materiella ting, den mänskliga kroppen, rum och rörelse. Mina huvudsakliga frågor rör vilka meningar som dessa performanser skapade och i vilka sammanhang.

Karin Tetteris har arbetat som museiintendent på Armémuseum sedan 2005. 2014 tog hon en masterexamen i kulturarvsstudier med uppsatsen “The embodiment of victory – Heritagisation of war trophies in early modern Sweden”. Sedan 2021 är hon doktorand i konstvetenskap på Institutionen för Kultur och Estetik vid Stockholms Universitet.

Datum: tisdag 18 oktober, klockan 18.30

Mötet sker via Zoom, länk mailas ut till anmälda i förväg.

Pris: 50 kronor (medlem), 150 kronor (icke medlem, ingår medlemsskap i Christina-Akademien för 2022-23).

Anmälan sker genom att betala in avgiften till föreningens BG 5055-4260 (glöm inte ange namn!). Maila kvitto på inbetald avgift till adress: info@christina-akademien.se.

Observera att du måste maila oss så att vi har din epostadress, för att vi ska kunna skicka ut länk till mötet.

Sista anmälningsdag är den 17 oktober.

Christinas födelsedag på Historiska museet, 8 december

Christina-Akademien och Livrustkammaren planerar med sedvanlig glädje och entusiasm årets födelsedagsfirande den 8 december! Observera att evenemanget är flyttat till Barockhallen på Historiska museet.

Detaljerat program släpps lite senare under hösten, men de medverkande kommer att knyta an till 2021 års uppskattade tema genom lyfta fram kvinnohistoriska perspektiv och frågeställningar i relation till drottning Christina. Givetvis kan vi också se fram emot levande musik, dans och bakelse!

Exklusivt förköp av biljetter för Christina-Akademiens medlemmar

Fram till den 10 oktober har Christina-Akademiens medlemmar möjlighet att förköpa biljetter, innan de släpps för allmänheten!
För att reservera din plats redan idag, skriv till oss på: info@christina-akademien.se Efter bekräftelse och inbetald avgift erhålls biljett, samt reserverade platser för Christina-Akademiens medlemmar längst fram i salen.

Datum: torsdag 8 december, klockan 17.30- ca 20.30

Plats: Livrustkammaren Historiska museet

Pris: 250 kronor, ingår program samt Christinabakelse och dryck

Från och med den 10 oktober säljs biljetter endast via Livrustkammarens hemsida/Tickster.

I Christinas fotspår” – spår och minnen av Christina

Som tidigare meddelats har Christina-Akademien initierat ett projekt under namnet “I Christinas fotspår”. Föreningens styrelse har beslutat att ge detta projekt fortsatt prioritet under nästkommande verksamhetsår. Vår målsättning är att inledningsvis samla dessa platser på föreningens hemsida, under fliken “Möt Christina idag”. På sikt kan projektet förhoppningsvis utvecklas genom att exempelvis en virtuell karta eller en enklare skrift tas fram, som låter den hågade resenären färdas just i Christinas fotspår.

Hjälp oss hitta fler Christinaplatser!

Nu vill vi gärna ha våra medlemmars hjälp!
Känner just du till en Christinaplats i Sverige eller utomlands? Har du stött på något föremål som av traditionen knyts till Christina? Ett porträtt av drottningen som hänger på någon mindre känd/offentlig plats?
Tipsa oss och belönas med ett årsmedlemsskap i Christina-Akademien!

Skriv till oss på: info@christina-akademien.se

  

Christina-Akademiens digitala föreläsningar – nu tillgängliga för medlemmar!

Under de senaste åren har Christina-Akademien hållit en rad föreläsningar online för våra medlemmar, varav flera har spelats in. Som medlem i Christina-Akademien har du nu fri tillgång till dessa inspelningar, via vår hemsida. Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda våra medlemmar denna fantastiska resurs och oerhört tacksamma gentemot de forskare som medverkat!

Du finner föreläsningarna under fliken “Föreläsningar – medlemssida” på Christina- Akademiens hemsida: http://www.christina-akademien.se/forelasningar- medlemssida/

Där loggar du in med ett särskilt lösenord som mailas ut till samtliga betalande medlemmar. Lösenordet kommer att bytas regelbundet och på nytt mailas ut till medlemmarna. Vi ber er vänligen att inte dela detta lösenord med andra, för att respektera medverkande forskares önskan att detta material är tillgängligt just för medlemmar i Christina-Akademien.

De föreläsningar som idag finns att lyssna på är bland annat följande: Annika Windahl Pontén – Gustav II Adolf på ettbladstryck
Solveig Nolheim – Virtuell visning av Christinas Rom
Kari Lawe – Drottning Christina och ridkonsten

Theresa Kutasz Christensen – Christinas antikviteter (på engelska)
Kristina Sjögren – Kristina skriver Christina, en författarkväll
Marie-Louise Rodén – Livet rymmer bara en enda kärlek
Martin Olin – Mathias Palbitzki och Christinas ambassad till Spanien 1651-52

Program i Christina-Akademien

Christina-Akademien genomförde nyligen en undersökning bland våra medlemmar där vi frågade bland annat vilken form av program ni var intresserade av att föreningen ska anordna. Svaren fördelade sig tämligen jämnt mellan önskemål om utflykter/guidade visningar och digitala föreläsningar, varmed vi denna höst erbjuder programpunkter av båda dessa slag.

Vi blir alltid glada över att få tips om framtida utflyktsmål, föreläsare eller författare att bjuda in, eller andra önskemål och synpunkter om vår programverksamhet!
Skriv till oss på: info@christina-akademien.se

Föreläsningar via Zoom

De programpunkter som erbjuds online hålls via programmet Zoom. Zoom är gratis att ladda ner exempelvis via denna länk: https://zoom.us/download, alternativt via Apples App Store eller liknande. Det går bra att delta via dator, läsplatta eller mobiltelefon. Tänk dock på att för att få bästa ljud- och bildkvalitet krävs en stabil uppkoppling till internet.

Anmälan till programmen sker på sedvanligt vis genom att maila till Christina- Akademien (se information vid respektive programpunkt). Vänligen bifoga kvitto/ skärmdump på inbetald avgift i ditt mail och notera att vi behöver er epostadress för att kunna skicka ut länk till mötet. De som anmält sig kommer att få en länk mailad till sig, som man enkelt klickar på att för att ansluta till Zoom-mötet. Länken mailas ut samma dag som evenemanget hålls. Vi kommer att öppna mötesrummet i Zoom i god tid före varje programpunkt så att den som så önskar innan föredragets start kan ta del av en kort orientering i hur det går till att medverka via Zoom.

Föreläsningarna spelas in och alla som anmält sig till föreläsningen kommer att få en länk till inspelningen som är giltig i 7 dagar från föreläsningens datum. På så vis kan man ta del av föreläsningen även om man inte kan delta den tid föreläsningen sänds.

 

Vi vill gärna höra från er!

PS – dags att betala medlemsavgiften för 2023!

Vi hoppas verkligen att du vill fortsätta som medlem i Christina-Akademien!
Du förnyar enkelt ditt medlemsskap för året genom att sätta in 100 kronor

på föreningens bankgiro 5055-4260. Glöm inte ange namn på inbetalningen! Om du vill mottaga e-brev från föreningen om kommande aktiviteter, sänd också din kontaktinformation till: info@christina-akademien.se

Hör du talas om något som är på gång i Sverige eller världen som knyter an till Christina? Har du läst en artikel, eller en bok, som talar om drottningen? Sett en föreställning eller lyssnat till en skiva med Christinakoppling? Alla sådana nyheter vill vi gärna kunna dela med våra medlemmar på hemsidan och/eller Facebook!

Eller har du förslag på framtida aktiviteter du skulle vilja att Christina-Akademien ordnar? Platser vi borde besöka? Personer vi kan bjuda in att tala?

Tipsa oss! Skriv till oss på info@christina-akademien.se

Hemsida: Facebook: Instagram: Epost:

Medlemsskap:

Kontaktuppgifter till Christina-Akademien

www.christina-akademien.se

www.facebook.com/christinaakademien

https://www.instagram.com/christina_akademien/

info@christina-akademien.se

Årsavgift 100 kr, insättes på bankgiro 5055-4260, ange namn på den person medlemskapet avser.

Om du vill mottaga e-brev från föreningen om kommande aktiviteter, sänd också din kontaktinformation till: info@christina-akademien.se

Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. mer information

Svenska: Cookies inställningar på den här webbplatsen är inställda på "tillåta cookies" för att ge dig den bästa webbläsningsupplevelsen. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen utan att ändra inställningarna för din cookie eller om du klickar på "Acceptera" nedan godkänner du det här.

English: The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

stänga/close