Cecilia Rönnerstam, samlingsansvarig för porträttminiatyrerna på Nationalmuseum, håller för Christina-Akademiens medlemmar en föreläsning med bildvisning om porträttminiatyrkonsten under Christinas tid.
Drottning Christina införde porträttminiatyrkonsten i Sverige genom att bjuda in utländska miniatyrmålare till sitt hov. Kring 1646-47 kom Pierre Signac (c. 1624-1684) från Frankrike och Alexander Cooper (1605-1660) från England till Stockholm för att etablera porträttformen som sedan ett sekel växt sig stor bland de europeiska hoven. Efter ytterligare några decennier anammade svenska konstnärer tekniken att måla i miniatyr, och det blev en populär porträttform i Sverige. Själva ordet miniatyr betyder inte liten i det här sammanhanget, istället är det en teknisk term som stammar från medeltida bokmåleri och beskriver materialen som används. En porträttminiatyr är per definition målad i vattenlösligt medium på pergament eller elfenben. Om allt detta och mer därtill kommer Cecilia Rönnerstam att berätta, samt visa digitala bilder ur Nationalmuseums samlingar som med drygt 5000 porträttminiatyrer är världens största museisamling inom området.
Datum: onsdag 20 november, klockan 19.00 – ca 20.30
Plats: Kristinehovs Malmgård, Kristinehovsgatan 2
Pris: 150 kronor/person (medlem), 250 kronor/person (icke medlem, ingår medlemskap i Christina-Akademien).
I priset ingår föreläsning samt kaffe och kaka.
Anmälan sker genom att betala in avgiften till föreningens bankgiro 5055-4260 (glöm inte att ange namn!), samt genom att sända ett email till info@christina- akademien.se. Sista anmälningsdag är den 17 november.